Európai Utas

AZ EURÓPAI EGYÜTTMűKÖDÉS FOLYÓIRATA - MEGJELENIK NEGYEDÉVENTE
TIZENEGYEDIK ÉVFOLYAM ELSŐ SZÁM
39.


Egy asztal körül

Beszégetés a Magyar Ifjúsági Konferenciáról

deutsch.jpg (22418 bytes)

Tavaly novemberben tartotta alakuló ülését a Magyar Ifjúsági Konferencia. A résztvevôk a budapesti tanácskozáson elfogadott Alapító Nyilatkozatban leszögezték: közös munkájuk alapja a magyar nemzethez tartozás tudata, a szülôföldön való megmaradás és a hagyományok ápolása. Második alkalommal idén márciusban Erdélyben találkoztak a régió ifjúsági szervezeteinek képviselôi. Székelyudvarhelyen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára a Vasszékely szobrának felavatásával emlékeztek meg. A kezdetekrôl, a nehézségekrôl és a célokról kérdeztük az Ifjúsági és Sportminisztérium ifjúsági ügyekért felelôs helyettes államtitkárát, Szabó Lászlót.

ifjusag.jpg (37989 bytes)– Milyen kapcsolatrendszer alapján jött létre a Magyar Ifjúsági Konferencia?

– A szervezés nagyon egyszerűen működött. Akikkel mi itt, a minisztériumban már korábban is kapcsolatban álltunk, azokat vontuk be a folyamatba. Ezek a szervezetek pedig a saját kapcsolataik révén tovább bôvítették a résztvevôk körét. Természetesen a megalakulást széles körű egyeztetés elôzte meg. A Külügyminisztériummal éppúgy folytattunk megbeszéléseket, mint a Határon Túli Magyarok Hivatalával és az oktatási tárcával. A MIK-nek tagja a hat magyarországi parlamenti párt, természetesen velük is leültünk, és azt a következtetést vontuk le, hogy a fórum teljes politikai konszenzust élvez. Én úgy vélem, hogy a magyar ifjúság összefogása pártok feletti ügy.

Minden régióban – és itt nem csupán a Kárpát-medencérôl van szó, hiszen a konferenciának tagjai a nyugati magyar ifjúsági szervezetek is – eltérôek a problémák. Hogyan tudnak a szervezetek segíteni egymásnak?

– Ez összetett probléma, hiszen minden országban mások a financiális és a szervezeti viszonyok, a politikai környezetrôl nem is beszélve. Nagyon nehéz párhuzamokat találni például egy kárpátaljai hagyományôrzô csoport és egy magyarországi hallgatói önkormányzat között. Jelen pillanatban leginkább a szervezési, döntéshozatali tapasztalatok cseréjérôl lehet szó. Ugyanakkor léteznek olyan, határokon átívelô tradicionális együttműködések, mint a cserkészmozgalom, a hagyományôrzô csoportok, de ugyanígy említhetném az úttörôket is. A MIK nem tartja feladatának, hogy sablonok közé szorítsa az ifjúsági szervezetek munkáját, hiszen az egyes régiókban lehet legjobban felmérni, hogy milyen típusú munkára van szükség. A minisztérium az anyagiak mellett a háttérkutatásokban tud és akar segítséget nyújtani. Felmérést végzünk a határon túli ifjúság körében, melynek során megpróbálunk képet kapni a helyi szervezeti viszonyokról.

Az induláskor megfogalmaztak valamilyen eszmei célt?

– Az Alapító Nyilatkozat rögzíti a közös értékrendszert. A Magyar Ifjúsági Konferencia gyakorlatilag ezen elvek szerint működik. Személy szerint én nem szeretném, ha a fórum működése szervezeti szabályzatok és paragrafusok tucatjába fulladna. Az ôszi, budapesti találkozón elfogadunk majd egy működési rendet, de ez sem fogja agyonszabályozni a párbeszédet. A minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy a MIK-ben csak konszenzusos döntés születhet. Addig tárgyalunk, amíg közös nevezôre nem jutunk. Egy asztal van, amely körül ott ül az összes szervezet.

Az erdélyi konferencia mottójául egy Szent Ágoston-idézetet választottak: „Jobban gyönyörködtet az összesség egésze, semmint az egyes részek, ha végre fölfoghatjuk az egészet". A Magyar Ifjúsági Konferencia megalakulása óta eltelt bô fél évben mennyire sikerült „fölfogni az egészet"?

– Haladunk afelé, hogy felfogjuk. Nagyon szeretnénk még idén elvégezni két olyan kutatást, melyek ehhez hozzásegíthetnének. Magyarországon 1900 óta nem volt ebben az ifjúsági kérdésben úgynevezett nagymintás felmérés, amely ezt a korosztályt iskolázottság, mobilitás szempontjából vizsgálta volna. Ezt még az ôsz folyamán szeretnénk elvégezni elôször itthon, majd a határokon túl is. Az én tapasztalataim szerint Közép-Európában a fiatalokat mindenhol ugyanazok a problémák foglalkoztatják: a karrier, az iskolázottság kérdése, a tudás megszerzésének és majdani felhasználásának kihívásai, az elhelyezkedés gondjai… A devianciák is hasonlóak. A határon túli fiatalok körében a kábítószer és a fiatalkori bűnözés problémája most kezd olyan méreteket ölteni, amikor már feltétlenül foglalkozni kell vele. Ha a MIK kifejezetten szakmai irányba mozdulna el, amire már utaltak jelek Székelyudvarhelyen is, akkor egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az egészet fogjuk fel.

szabo.jpg (18763 bytes)

Szabó László helyettes államtitkár

Mi az, amit ez a konferencia képes megoldani és más szervezôdések nem?

– Összefogja a határon túli magyar ifjúsági szervezeteket. Most folyik a számukra kiírt pályázatok elbírálása. Elôírtuk, hogy csak az pályázhat, aki beszerzi a MIK egyik tagjának ajánlását. A legtöbb szervezet ezt komolyan is vette, ami azért fontos, mert világossá válhat az ottani szervezetek számára, hogy a MIK-kel való kapcsolattartás révén könnyebb hozzájutni a forrásokhoz. Közvetett módon így ösztönözzük a határon túli szervezeteket az együttműködés elmélyítésére és ezzel arra, hogy a konferencia látókörébe kerüljenek. Nagyon jó volt látni, hogy a Vajdasági Ifjúsági Tanács megalakítóinak névsora gyakorlatilag megegyezett az onnan pályázók listájával, ami azt bizonyítja, hogy a Délvidéken sikerült teljesen összefogni az ifjúsági szervezeteket.

Milyen nehézségekkel szembesülnek a Magyar Ifjúsági Konferencia tagjai?

– A határon túli szervezetek elsôsorban a helyi médiumok hathatósabb támogatását kérték. Ez a nyelv megôrzésének kiemelkedô színhelye. Másrészt nagyon fontosnak tartották a hagyományôrzô csoportok finanszírozását. Az volt az érvük, hogy ha nem tudják támogatni azokat a szervezôdéseket, amelyek mind a mai napig tovább éltetik a tradíciókat, akkor a helyi fiatalok gyökértelenné válnak.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a határon túl rosszak az infrastrukturális viszonyok. Szükség lenne tehát információs központokra, amelyek létrehozására idén – az Illyés Közalapítvánnyal karöltve – Csángóföldön nyílik lehetôség. A legtöbb helyen gondot jelent, hogy míg a programokra van pénz, addig az információk áramlására már nem mindig jut.

Melyek a MIK hosszú távú tervei?

– Nagyon ôszinte leszek: még nem tartunk ott, hogy stratégiát dolgozzunk ki. Az igény mind a minisztériumon, mind a MIK-en belül jelentkezik, de most még csupán az elsô tapasztalatok értékelésénél tartunk. Jelenleg a pályázatok elbírálása folyik, végiggondoljuk a működés buktatóit, egyszóval ismerkedünk egymással. Lassan megy, de a Magyar Ifjúsági Konferencia októberi, budapesti találkozójára talán már elô tudunk állni egy hosszú távú stratégia alapjaival.

Csák György


Copyright© Európai Utas-2000