Home Ön itt van:
2005. november 10. csütörtök 10:00 - 2005. december 2. péntek 18:00
Budapest VIII. Rákóczi út 15.
Kiállítás

Ausztria és Magyarország útjai soha olyan élesen nem váltak ketté, mint a II. világháború után. A vasfüggöny válaszfalat emelt a két vesztes ország közé. Amíg Magyarországon építeni kezdték a szovjet típusú diktatúra alapjait, addig a tíz éven át négyhatalmi megszállás alatt álló Ausztriában – jóllehet a szovjet zónában, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban megindult a magántulajdon fölszámolása – a Marshall-terv jóvoltából hozzáláthattak a kapitalista jellegű gazdasági újjáépítéshez. 1955. május 15-én mind a négy megszálló hatalom aláírta az Osztrák Államszerződést. Megszületett a II. Köztársaság, Ausztria független és demokratikus államként visszanyerte teljes szuverenitását, amelyért cserébe az „örökös semlegesség” státusza mellett kötelezte el magát.

Az USA ausztriai tájékoztató szolgálatának fotóarchívuma páratlanul gazdagon, mintegy 10.000 felvétellel dokumentálta az újrakezdés első évtizedének történelmét. Hétköznapok és ünnepek megörökített pillanatai mesélnek a legyőzöttek és kiszabadultak hazatéréséről, a romok eltakarításáról és az élet örömeinek újbóli fölfedezéséről.
Hogyan éltek és dolgoztak, küzdöttek és boldogultak nyugati szomszédaink 1945-től 1955-ig, az államszerződés aláírásáig?

A II. köztársaság 50. születésnapján erről a számunkra alig ismert Ausztriáról ad képet az Osztrák Nemzeti Könyvtár kiállítása.

Belépődíj: nincs

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.