Home Ön itt van:
2001. május 24. csütörtök - 2001. május 25. péntek
AGRO Hotel, Szlovák Intézet
Konferencia
A Közép-európai Kulturális Intézet 2001. május 24-25-én nagyszabású nemzetközi konferenciát tartott Budapesten „A közép-európai együttműködés lehetősége és kényszere a harmadik évezredben” címmel.

Milyen lesz a közép-európai országok együttműködése az Európai Unión belül? Szükséges-e az itt élő népeknek összefogva, közösen keresni a jövőt? Milyen a közép-európaiak identitása? Milyen kulturális, gazdasági hagyományai vannak a közép-európai együttműködésnek? Hogyan tekinthetnek az új évezred felé a térség kisebbségei?

A fenti kérdések megválaszolására találkoztak a Közép-Európával foglalkozó tudósok, értelmiségiek a magyar fővárosban.
A konferencia jelentőségét és a Közép-Európa kérdés magyarországi fontosságát jelezte, hogy a megnyitó beszédet Sasvári Szilárd a Magyar Országgyűlés kulturális és sajtó bizottságának elnöke, a záróbeszédet pedig Bába Iván a Magyar Köztársaság külügyminisztériumának államtitkára tartotta. Felvezető beszédet mondott Módos Péter az intézet igazgatója, aki 1991 óta az európai együttműködést célul meghirdető folyóirat, az Európai Utas alapító-főszerkesztője.

A nemzetközi tudományos találkozón 26 előadás hangzott el.

A nemzetközi előadók voltak: Jacek Purchla, Elisabeth Schosser, Francesco Leoncini,
Wolfgang Petz, Gabriela Adameşteanu, Renato Tubaro, Amadeo di Francesco, Svitlana Mytryayeva, Christoph Pan, Miroslav Kusy, Bohumil Doležal, Emil Brix, Urban Rusnak, Marek Pernal, Brendel János, Grendel Lajos, László Ferenc, Bányai János, Schöpflin György, Rafal Wisniewski, Karol Wlachowky, Bíró Béla

A magyar előadók voltak: Király Miklós, Romsics Ignác, Szarka László, Dr. Erdősi Péter,

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.