Home Ön itt van:
2004. november 3. szerda
Közép-európai Kulturális Intézet
Beszélgetés
Dél-Tirol mint szellemi példa a kisebbség és a többség szemszögéből
A regionális gazdaságfejlesztés irányításának lehetőségei

Christoph Pan és Davide Zaffi előadása
2004. november 3.-án, szerdán 16 órakor
a Közép-európai Kulturális Intézetben
(Budapest VIII., Rákóczi út 15.)

Az előadást követő beszélgetést Gergely András vezeti.Dél-Tirol az elmúlt négy évtizedben Olaszország egyik legfejletlenebb tartományából – melyet az alacsony egy főre jutó jövedelem, a magas munkanélküliség és a nagy elvándorlási arány jellemzett – mintarégióvá vált: az egy főre jutó jövedelme ma már 20%-kal meghaladja az olaszországi átlagot. A virágzó gazdaságot és példaszerűen működő szociális hálót felmutató Dél-Tirolnak egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus. A munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt, és senki sem kényszerül arra, hogy gazdasági okokból hagyja el a tartományt. Ugyanakkor magas a külföldi munkavállalók aránya és példás a környezetgazdálkodás is.

Rendkívül fontosak és példamutatóak a dél-tiroli autonómia eredményei is: a teljes háromnyelvűség (az olasz nemzeti, a német regionális, a ladin helyi hivatalos nyelv), a nyelvcsoportok arányában megoszló közalkalmazotti juttatások és kulturális-szociális támogatások, az identitásuk megőrzését szolgáló iskolarendszer (mindhárom népcsoport az anyanyelvén tanulhat, a másik (két) nyelvet pedig elsajátíthatja második nyelvként), az osztrák felsőoktatáshoz fűződő példaszerű viszony (fiatalok bármely ausztriai egyetemen tanulhatnak)…

Dél-Tirol viszonylag kedvezőtlen fekvése ellenére – területének 80%-a 1000 méternél, 40%-a 2000 méternél magasabban fekszik, gazdaságilag hasznosítható felülete mindössze 6% –rendkívüli fejlődést és kiemelkedő eredményeket ért el. Ebben komoly szerep jut a gazdasági faktornak, ezen belül is a regionális gazdaságfejlesztés átgondolt és következetes irányításának.

Hogy pontosan mit is jelent ez, és miért elégedett egyaránt az eredményekkel az olasz és a német fél – az anyaország és a kisebbség –, ezt tudhatják meg Christoph Pan és Davide Zaffi professzorok előadásaiból. Az előadásokat beszélgetés követi, melyet Gergely András egyetemi tanár (Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem) moderál.


Az est nyelve német, szinkrontolmácsolást biztosítunk.


Kérjük, jelezze előre részvételi szándékát!
Tel: 327-0005, Fax: 483-1837, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Christoph Pan, az Etnikai Csoportok Dél-tiroli Intézetének vezetője

Gergely András, moderátor és Davide Zaffi

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.