Home Ön itt van:
2004. november 26. péntek - 2004. december 15. szerda
Közép-európai Kulturális Intézet Pincegalériája, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.
Kiállítás
A Közép-európai Kulturális Intézet kiállítása a húsz éve elhunyt Korniss Dezső festőművésznek, a huszadik századi avantgárd festészet kiemelkedő személyiségének egyik legteljesebb és legátfogóbb gyűjteményéből mutat be válogatást Budapesten. Ritka és különleges esemény, amikor egy művész életművét ilyen reprezentatív módon megjelenítő magángyűjtemény a nagyközönség elé kerülhet. A Közép-európai Kulturális Intézet Pincegalériájában december 15-ig tekinthető meg dr. Merics Imre Korniss-gyűjteménye.
A gyűjtő nyugdíjas állatorvos, egy Kaposvár környéki kis faluban, Tormáson él. Gyűjtőszenvedélyének első célpontjai a felbomló népi kultúra tárgyai voltak. Amikor aztán hallott Korniss művészetéről - aki többek között Bartók programjának képzőművészeti folytatója volt - a műveiben jelentkező stilizált népi motívumok azonnal megragadták őt. 1980-as első találkozásuk után Korniss már nemcsak képeit bízta fiatal gyűjtőjére, hanem útmutatásokkal is ellátta őt. Idővel Merics előtt feltárult Korniss tanítványainak világa is, így lett az Iparterv csoport híve, s így kerültek hozzá például Bak Imre, Hencze Tamás vagy Nádler István művei. A tanítványok által Korniss tiszteletére készített alkotásokból is láthatunk néhányat a kiállításon.
A népművészeti anyag java ma már külön parasztházban látható a faluban, míg a kortárs képzőművészeti rész folyamatosan gazdagodik.
A mostani kiállítás – és maga a gyűjtemény is - nem csupa főmű, hatalmas festmény, hanem számos „apróság”: kisméretű olaj-vászon, rajz, monotípia, montázs, kollázs, egyéb papírmunka, de feltárul belőlük a 20 éve elhunyt művész életművének fő irányai, és ezen túl még annak számos intim vonása is. A gyűjtemény egyik legszebb darabja egy fénykép: amelyen Korniss látható, amint 1948-ban egyik főművét, a Tücsöklakodalmat festi, s feje fölött a falon egy barokk angyal.

Korniss Dezső: Hősök temetése; olaj, papír

A Sebő együttes zenélt a megnyitón

Farkas Ádám, a Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg a kiállítást

Gellér Katalin, a kiállítás egyik rendezője

Dr. Merics Imre, a képek gyűjtője

Bemutatkozás

Tevékenységeink

...

Az európai együttműködés folyóirata. Kattintson ide!

Top

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.